# Tech Mahindra Aptitude Placement Papers - Tech Mahindra Aptitude Interview Questions and Answers updated on 08.Dec.2023

3/4 of his share = 75000

so his share = 100000.

2/3 of business value = 100000

so total value = 150000

Mixture = 35L, Milk = 4/5 × 35 =28L

Water = 1/5 × 35 =7L

New 28/7+7 = M/W

⇒ 28/14 = M/W =2/1

Lets assume the total profit = Rs. T

so Y part = 2*T/7 and

X part = T - 2*T/7 = 5*T/7

X, Y ratio

=> X : Y = 5*T/7 : 2*T/7 = 5 : 2

Y invested Rs.P

so (16000 * 8) / (P * 4) = 5/2

=> P = (16000 * 8 * 2) /(5 * 4)

=> P = Rs. 12800

Total expenditure = 40 + 25 + 15 + 5 = 85%

Saving = (100 - 85) = 15%

15/100 × Salary = 1200, Salary = 8000 Rs.

The first five prime numbers are 2, 3, 5, 7 and 11.

Mean = Sum of the first five prime numbers/number of prime numbers

= (2 + 3 + 5 + 7 + 11)/5

= 28/5

= 5.6

Hence, their mean is 5.6

Mean of the given numbers = (9 + 8 + 10 + x + 12)/5 = (39 + x)/5

According to the problem, mean = 15 (given).

Therefore, (39 + x)/5 = 15

⇒ 39 + x = 15 × 5

⇒ 39 + x = 75

⇒ 39 - 39 + x = 75 - 39

⇒ x = 36

Hence, x = 36.

Formula Used: Distance = (Speed * Time)

convert the train speed (Kmph) in to mps multiply by 5/18

speed (mps) = 126 * 5/18 = 35 mps

length = ( 35 * 5 ) meter

= 175 meter

Total Length = Platform Length + Train Length

So Total Length = 500m

convert the train speed (Kmph) in to mps multiply by 5/18

speed (mps) = 72 * 5/18 = 20mps

Formula Used: Time = Distance/Speed

Time = (500 / 20 ) sec

= 25 sec

Ajay : Vijay : Sanjay = 10 * 7 : 12 * 5 : 15 * 3

= 70 : 60 : 45 = 14 : 12 : 9.

So Sanjay's rent = Rs. (175 * 9/35) = Rs. 45.

Calculated mean of 40 numbers = 38.

Therefore, calculated sum of these numbers = (38 × 40) = 1520.

Correct sum of these numbers

= [1520 - (wrong item) + (correct item)]

= (1520 - 36 + 56)

= 1540.

Therefore, the correct mean = 1540/40 = 38.5.

Z share = Z,

Y = 1.2Z

X = 1.25×1.2Z,

X+Y+Z =740

(1.25× 1.2+1.2+1)Z=740

3.7Z=740, Z=200

Mean height of 6 boys = 152 cm.

Sum of the heights of 6 boys = (152 × 6) = 912 cm

Sum of the heights of 5 boys = (151 + 153 + 155 + 149 + 154) cm = 762 cm.

Height of the sixth boy

= (sum of the heights of 6 boys) - (sum of the heights of 5 boys)

= (912 - 762) cm = 150 cm.

Hence, the height of the sixth girl is 150 cm.

T.I.=30,000, N.T.I.=18000

Taxable 12000, Income Tax = 25% of Taxable Income

= 1/4 ×: 12000 = RS.3000

Anirudh invest for 8 months,haris invested for 6 and

sahil for 4 months in the ratio of 5:6:4

so ratio = 5*8 : 6*6 : 4*4

=> 40:36:16

=> 10:9:4

So sahil's profit=(4/23)*75900 = 13200

The first six multiples of 4 are 4, 8, 12, 16, 20 and 24.

Mean = Sum of the first six multiples of 4/number of multiples

= (4 + 8 + 12 + 16 + 20 + 24)/6

= 84/6

= 14.

Hence, their mean is 14.

Length of the train = (Speed x Time) =50/3 x 9 m = 150 m.

10/100 × x = 15 ⇒ x=150

As the loss and profit both are earned on the cost price.

Let the daughter’s current age be x.

The current age of father = 28+x

According to the question, the averages of their ages is 28.

Hence, (x+28+x)/2 =28

X =14.

Therefore, the daughter’s present age is 14 and the father’s present age is 42

Convert the Speed in m/sec

so 4.5 km/hr = ( 4.5 x 5/18 ) m/sec = 5/4 m/sec = 1.25 m/sec,

and 5.4 km/hr = ( 5.4 x 5/18 ) m/sec = 3/2 m/sec = 1.5 m/sec.

Here assume the speed of the train as x m/sec.

so relative will be (x-1.25) and (x - 1.5)

(x - 1.25) x 8.4 = (x - 1.5) x 8.5

=> 8.4x - 10.5 = 8.5x - 12.75

=> 0.1x = 2.25

=> x = 22.5 m/s

As options are given in km/hr so convert the speed mps to kmph

So Speed of the train = ( 22.5 x 18/5 ) km/hr = 81 km/hr.

10 men = 10 days, 1 men 1 day = 1/100 work

12 women = 12 days, 1 women 1 day = 1/120

15 men + 6 women, 15 × 1/100 + 6 × 1/120

3/20 +1/20= 4/20 =1/5 work= 5 days

Lets assume Total profit x

x * (1-1/3-1/4) = 5000

=> x*(12-4-3)/12 = 5000

x = 5000*12/5 = Rs. 12000

so A's share = Rs. (1/3*12000) = Rs. 4000

Convert the persons Speed in m/sec

2 kmph = (2 x 5/18) m/sec = 5/9 m/sec.

4 kmph = (4 x 5/18 m/sec = 10/9 m/sec.

Let the length of the train be x meters and its speed by y m/sec.

Relative speed in respect to both person (y - 5/9) and (y - 10/9)

Formula Used: Time = Distance / speed

so x / (y - 5/9) = 19 ---- (1)

and x / (y - 10/9) = 20 ---- (2)

9x = 19 (9y - 5) ----- (1)

9x = 20 (9y - 10) ------(2)

find the value of x and y

19 (9y - 5) = 20(9y - 10)

171 y - 95 = 180 y -200 => 9y = 105 => y = 105/9 = 35/3

Now find the value fo x by above any equations

9x = 171 *35/3 - 95 = 57 *35 - 95

9x = 1900 => x = 211.1 meter

Mean height = Sum of the heights of the runners/number of runners

= (160 + 137 + 149 + 153 + 161)/5 cm

= 760/5 cm

= 152 cm.

Hence, the mean height is 152 cm.

The first 7 natural numbers are 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7.

Let x denote their arithmetic mean.

Then mean = Sum of the first 7 natural numbers/number of natural numbers

x = (1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7)/7

= 28/7

= 4

Hence, their mean is 4.

Let the CP = 100 Rs.

Mark Price = 140

Discount = 20%

Selling price 80/100 × 140 = 112

Hence profit = 12%